Tuesday, November 13, 2012

:: Cincin Risik + Tunang ::

assalamualaikum..

First of all, aku amat2 berterime kasih kepada mama n babah Abd Rahman and Azizah sebab sudi temankan  anakanda mu ini pergi membeli cincin. Actually da lame nak beli sebab dengar2 harge emas turun, tapi xberkesempatan nak beli.ade je programnye..

Sebelum ni kalau weolss pergi shopping mall ke ade gak masuk kedai emas macam Poh Kong, Habib, Wah Chan semua same je harge..RM195 per gram uolsss! SEGRAM okay! *pengsan* haha. si die da garu2 kepale dah. Bukan ape, banyak gile pakai duit. Tapi sebenarnye die da transfer bajet duit nak beli cincin to my account.hiks! Kalau boleh nak cincin risik and tunang RM1k or lebih sikit. Lepas da survey2 tu cincin belah rotan paling murah pon RM300++ and cincin batu  paling murah penah survey dalam RM1200++. So total RM1500 untuk 2 cincin. So kene spend sikit lagi untuk cincin. Aku n my parents decide beli cincin dekat Kuala Pilah sebab harge emas sane murah katenyer..ok ma :)

10.11.12 - kami pergi our colleague wedding reception dulu dekat Masjid di Kelana Jaya. Lebih kurang 2pm kami otw balik ke Bangi dan pick up mama n babah..So kami berempat la pergi ke Kuala Pilah. Faeq Daniel, welcomed to Negeri Sembilan. My kampung! wee :)

Orang cuti sempena Deepavali kan, makenye penuhla kereta diatas jalan raya, dengan hujan lebat lagi, kami sampai Kuala Pilah around 5pm. Agak lambat sebenarnya sebab kedai emas sane bukan macam kat sini tutup pukul sepuloh. Nasib bukak lagi :)

sampai2 je ade dalam 5 buah kedai emas yang bukak lagi, tapi kedai yang slalu mama beli tutup plak. so mama n babah survey harga and yang paling best kat sini harga segram RM161 yawww! Encik Faeq da senyum2 da.hihi. ape lagi, trus pilih. For cincin merisik, weolss beli cincin belah rotan, and untuk tunang, weolss beli cincin berbatu. Tapi parents aku cakap orang Negeri Sembilan bertunang xleh pakai cincin batu. Ah sudah! bising jugak la kat kedai tu mama babah n aku cakap pasal ni. Last2 call adek babah n die cakap boleh cincin batu sebab majlis bukan buat kat Negeri Sembilan. haishh! adat2 ni.. pelik2 je.

cincin belah rotan
pic from google


Pic from google
*Not mine ye*

*The real picture will be reveal soon.hiks :)

After pilih cincin belah rotan, deal price die and i was like "OMG! biar btol ni.." harge lepas da deal sebentuk cincin belah rotan dapat dengan harge RM225 je! perfecto! Cincin batu plak, harga buka dari RM1200, die bagi paling kurang RM870. After borak2 ngan babah n mama, diorang mintak RM700 at first die xbagi, last2 die cakap "ok2 lah, saya bagi jugak la RM700" n total for 2 rings is RM925!! and it is under our budget!! Alhamdulillah.. Terbaek la negotiation mama n babah aku ni. hehe! 

Nak balik tu nak elak jalan jem, my parents decide singgah sebentar dikampung, so itu adelah 1st time Faeq Daniel datang ke kampung aku.hihi.Jumpelah die dengan wan and pakcik makcik aku.

Malam pulak celebrate birthday my adek, Laila Syazwani and the best part, he joined the celebration and our makan2!
 
 
My Family
 
 
we and us

Happy Birthday Laila Syazwani
Hope you can achieve what you want in life and good luck for SPM!
be a good girl to family and others.
Insyallah..Aminn :)

2 comments:

auzirul anuar said...

salamm..
kuala pilah tue..
boleh x detail kan lg location dier..
igt nk pegi...
tenkiu..:-)

♥c!k Ann♥ said...

Dilla.. boleh bgtau kedai dilla pergi?? m1sz_anna@yahoo.com